DOLAR 45,7392 0.33%
EURO 53,0889 -0.22%
ALTIN
BITCOIN 34979781.45982%
Bitlis

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

2 bin rakımda yetişen çaşır mantarı altınla yarışıyor

2 bin rakımda yetişen çaşır mantarı altınla yarışıyor

ABONE OL
Mayıs 17, 2026 05:25
2 bin rakımda yetişen çaşır mantarı altınla yarışıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Erzincan’da bahar aylarının gelmesiyle birlikte doğada kendiliğinden yetişen mantarlar yeniden ortaya çıktı. Özellikle Keşiş Dağı ve Munzur Dağları eteklerinde yetişen çaşır mantarı, yüksek protein değeri ve lezzeti nedeniyle yoğun ilgi görüyor.

ZORLU YÜRÜYÜŞLE TOPLANIYOR

Yaklaşık 2 bin rakımın üzerindeki bölgelerde yetişen mantarın kilogram fiyatı bu yıl 2 bin liraya kadar çıktı. Nadir bulunması ve sarp arazilerde toplanması, fiyatın yükselmesinde etkili oldu.

Mantar toplamak için sabah saatlerinde yola çıkan vatandaşlar, uzun yürüyüşlerin ardından mantar topladıklarını söyledi. Vatandaşlar, zorlu parkura rağmen mantarları gördüklerinde tüm yorgunluklarını unuttuklarını ifade etti.

AYNI KÖKTE BİRDEN FAZLA YETİŞİYOR

Doğada “damar” veya “evlek” olarak adlandırılan alanlarda yetişen çaşır mantarı, çoğu zaman aynı kök üzerinde birden fazla çıkıyor. Yöre halkı mantarı tereyağında kavurarak, közleyerek ya da pilav ve et yemeklerinde kullanarak tüketiyor.

Coşkun Menek ve Kemal Arduç, yaklaşık 4 saat süren yürüyüşün ardından mantar topladıklarını belirterek, doğada vakit geçirmenin ve mantar bulmanın kendileri için ayrı bir heyecan olduğunu dile getirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r