Ağustos ve Eylül aylarında toplanan üvez, olgunlaştıktan sonra çürüyerek bekletiliyor. Tüketildiğinde kalp ve cilt sağlık sorunlarına iyi geldiği, sindirim sistemini olumlu etkilediği düşünülüyor.
Nadir bulunması ve doğal yapısı nedeniyle değerli kabul edilen üvez, bağırsak sorunları ve kalp krizi riskine karşı koruyucu bir gıda olarak değerlendiriliyor. Bir yıl aradan sonra olgunlaşarak geçen yıl Ağustos ve Eylül aylarında toplanan üvez meyveleri, bu sezon Sivas’ta yeniden satışa sunuldu. Kilosu 300 liradan alıcı buluyor ve şifa arayanların ilgisini çekiyor.
Sivas’ta üvez meyvesinin kış meyvesi olduğu ifade ediliyor. Alışveriş yapanlar, ürünü aldıktan sonra karanlık bir odada 30 gün kadar bekletiyor. Üvez, 10 ve 11. aylarda Tokat ve Sivas arasında yüksek kesimlerde yetişiyor. Her köyde bulunmayan bu meyve, soğuk algınlığına, sindirim sistemine ve bağışıklık sistemine iyi geliyor.
Üvez, 2 yılda bir yetişiyor. Bir yıl bereketli geçerken diğer yıl daha az ürün veriyor. Olgunlaştığında tezgaha asılıyor ve simsiyah olduğunda tüketiliyor. Ürün, yaklaşık 2 kilogram ağırlığında olup, bir ay içerisinde tüketilmesi öneriliyor. Geçen yıl bu dönemde fiyat 150 lirayken, bu yıl 300 liraya yükselmiş durumda. Bu yıl az miktarda ürün verildiği için fiyat artışı yaşanıyor.
Üvezin sağlık yararları arasında özellikle kış aylarında soğuk algınlığına, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, yüksek tansiyon, bağırsak hastalıkları, kalp ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği belirtiliyor. Sivas’tan dışarıdan da talep gören üvez, meraklıları dikkatini çekiyor. Ürünlere etiketler ekleyerek daha fazla kişi bilgilendirilmeye çalışılıyor.
SPOR
40 dakika önceEKONOMİ
59 dakika önceEKONOMİ
60 dakika önceSPOR
1 saat önceSPOR
3 saat önceSPOR
3 saat önceEKONOMİ
3 saat önce