Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “BB-” olarak onayladı ve kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e yükseltti.
Sosyal medya üzerinden yaptığı duyuruda Hazine ve Maliye Bakanı, Fitch’in kararının önemli bir gösterge olduğunu belirterek, “Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ülkemizin kredi notu görünümünü pozitivite çevirdi. Bu durum, gelecekte not artışı olabileceğine işaret ediyor” ifadelerini kullandı.
Bakan’ın açıklaması şöyle devam etti:
“Kur Korumalı Mevduat programı sona erdi ve bu uygulamaya ilişkin düzenlemeler kaldırıldı. Ayrıca, kısa vadeli yabancı kaynak girişini sınırlamak için zorunlu karşılık oranları artırıldı.
Programımızın devamıyla ekonomimizin kırılganlıklarını azaltmaya ve makro finansal istikrarı güçlendirmeye çalışıyoruz.”
Ayrıca Fitch açıklamasında, Türkiye’nin kredi notunun büyük ve çeşitlendirilmiş bir ekonomi, düşük kamu borcu ve dış finansmana erişimini sürdürebilme yeteneği ile desteklendiğini vurguladı. Açıklamada, Türkiye’de 2026 sonunda reel politika faizi yüzde 4,5, 2027 sonunda ise yüzde 2 olması öngörülürken, enflasyonun 2027 sonunda yüzde 19,5’e düşmesi bekleniyor.
Türkiye ekonomisinin büyüme beklentileri konusunda da, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) artışının 2026’da yüzde 3,5 ve 2027’de yüzde 4,2 olacağı bildirildi.
Açıklamada, enflasyondaki kalıcı düşüşü destekleyen politika çerçevesinin sürdürülebilirliği, dış tamponların güçlenmesi ve dış finansman ihtiyacının düşmesi halinde Türkiye’nin kredi notunun yükseltilebileceği belirtildi.
EKONOMİ
Az önceHABERLER
6 saat önceHABERLER
11 saat önceEKONOMİ
12 saat önceHABERLER
13 saat önceHABERLER
13 saat önceEKONOMİ
14 saat önce
1
Altın için çılgın tahmin: Gerçekleşirse yatırımcı yaşadı
1102 kez okundu
2
TMSF, Özel Avcılar Hospital Hastanesi’ni satışa çıkardı
614 kez okundu
3
Bu kentte ödemeler artık Bitcoin ile yapılıyor
477 kez okundu
4
Bin 800 rakımlı yayladan toplayıp getiriyor, gören almadan geçmiyor
428 kez okundu
5
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook, Trump’ın kendisini görevden alma girişimine karşı dava açacak
357 kez okundu