Rekabet Kurumu, süt ve süt ürünleri sektöründe devam eden incelemeleri hakkında bir açıklama yaptı. Kurul, uzun süredir tartışılan “süt karşılığı yem” uygulamasına karşı harekete geçti. İncelemelerde, bazı sanayicilerin çiğ süt satın aldıkları üreticilere yem alma zorunluluğu getirdiği belirlendi. Bu durum, yem-süt paritesinin ihlaline ve ödemelerin gecikmesine yol açtığı belirtiliyor. Süt, üreticiden düşük fiyatlarla alınırken, yemlerin piyasa fiyatından daha yüksek olmasının tespit edildiği ifade edildi.
Kurul, bu durumun önüne geçmek amacıyla 39 firma hakkında soruşturma başlattığını belirtti. Ayrıca, üreticilerin yem almaya zorlanamayacağı konusunda da net bir duruş sergilendi. Gönüllü olarak yem almak isteyen üreticilere herhangi bir marka veya miktar dayatılmayacağı vurgulandı. “Çiğ Süt Üretim Sözleşmesi”nde belirtilen vade, taban fiyat, prim, parite ve gönüllülük koşullarına uyulması gerektiği, aksi takdirde sanayicilere idari para cezaları uygulanacağı duyuruldu. Ayrıca, firmaların üreticilerin haklarını içeren bilgilendirme metinlerini tüm çiğ süt üreticilerine ulaştırmaları da istenecek. Bu uygulama ile üreticilerin pazarlık gücünün artırılması ve haksız şartlara maruz kalmalarının önlenmesi hedefleniyor.
Açılan soruşturma kapsamındaki firmalar aşağıda listelenmiştir:
Ayrıca, bu soruşturmaların, hakkında soruşturma başlatılan firmaların ilgili kanunu ihlal ettikleri ya da olabilecekleri anlamına gelmediği de hatırlatıldı.
EKONOMİ
4 saat önceEKONOMİ
7 saat önceEKONOMİ
10 saat önceEKONOMİ
12 saat önceEKONOMİ
13 saat önceEKONOMİ
16 saat önceEKONOMİ
16 saat önce