Otomotiv sektöründe uzun süredir devam eden şiddetli fiyat rekabeti, özellikle Çinli markalar üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyordu. Bu rekabetin ilk büyük kaybı, yaklaşık 10 bin çalışanı olan elektrikli araç üreticisi Neta Auto oldu. Küçük bir üretici olarak değerlendirilen Neta, birçok ülkeye ihracat yapıyor ve bir dönem Toyota’nın satın alma planlarında adı geçiyordu.
Çin medyasında yer alan bilgilere göre, şirket birkaç ay önce iflas başvurusu yapmış ancak bu talep ilk aşamada reddedilmişti. Son gelişmeler neticesinde resmi iflas sürecinin başlatıldığı duyuruldu. Neta Auto’nun çöküşü, sektördeki fiyat savaşlarının ulaşabileceği tehlikeli boyutları yeniden gündeme getirdi.
Tayland hükümetiyle imzalanan anlaşmaya göre, Neta’nın 2025 yılı içinde 19 bin elektrikli araç üretmesi bekleniyordu. Ancak şirket şu ana dek yalnızca 4 bin adet üretim gerçekleştirebildi. Elektrikli sedan modeli Neta S ile dikkat çeken marka, finansal baskılar sebebiyle üretim hızını koruyamadı.
Uzmanlar, Neta Auto’nun iflasını yalnızca bir şirketin düşüşü olarak değil; aynı zamanda Çin’in elektrikli araç pazarındaki amansız rekabetin ve küresel düzenlemelerin otomotiv sektöründe yeni bir dönemi tetiklediğinin bir göstergesi olarak değerlendiriyor. Küresel ölçekte artan maliyetler, azalan kâr marjları ve rekabetçi fiyat politikaları, önümüzdeki dönemlerde başka üreticilerin de benzer zorluklarla karşılaşabileceğini ortaya koyuyor.
EKONOMİ
21 dakika önceEKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
2 saat önceEKONOMİ
9 saat önceEKONOMİ
9 saat önceEKONOMİ
12 saat önceEKONOMİ
16 saat önce
1
Altın için çılgın tahmin: Gerçekleşirse yatırımcı yaşadı
1277 kez okundu
2
TMSF, Özel Avcılar Hospital Hastanesi’ni satışa çıkardı
619 kez okundu
3
Bu kentte ödemeler artık Bitcoin ile yapılıyor
493 kez okundu
4
Bin 800 rakımlı yayladan toplayıp getiriyor, gören almadan geçmiyor
438 kez okundu
5
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook, Trump’ın kendisini görevden alma girişimine karşı dava açacak
360 kez okundu