DOLAR 42,1601 0,31%
EURO 48,7792 0,57%
ALTIN
BITCOIN 0%
Bitlis

AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Kira enflasyonu düşecek

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Kira enflasyonu düşecek

ABONE OL
Kasım 7, 2025 08:25
Merkez Bankası Başkanı Karahan: Kira enflasyonu düşecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı, yılın son enflasyon raporunu duyurdu. Kira enflasyonunda bir düşüş beklediklerini ve dezenflasyon sürecini destekleyeceklerini ifade eden başkan, önemli açıklamalarda bulundu.

Başkanın açıklamalarında öne çıkan noktalar arasında; “2024 yılı haziran ayından bu yana süregelen dezenflasyon süreci son dönemde yavaşladı, ancak atacağımız adımlarla enflasyonun hedeflerle uyumlu bir seyir izlemesini sağlayacağız. Para politikası araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.” dedi.

Küresel belirsizlikler, tarihsel ortalamaların üzerinde kalmaya devam ediyor. Ülkeler arasındaki farklılıklar mevcutken, küresel dezenflasyon sürecinin bir miktar ivme kaybettiği görülüyor.

“TALİP KOMPOZİSYONU DEZENFLASYON İLE UYUMLU”

Talep kompozisyonundaki dengelenme devam etmekte, dezenflasyon süreciyle uyumlu. Kapasite kullanım oranı, aktivitedeki yavaşlamayı doğruluyor. İş gücü piyasası, manşet işsizlik oranının öngördüğünden daha az sıkı durumda. Üçüncü çeyrekte artış gösteren Bileşik İşgücü Piyasası Endeksi, zayıf seyrini sürdürmekte.

Kart harcamalarının, kart kullanım eğilimlerinden arındırıldığında daha düşük olduğu gözlemleniyor. Üçüncü çeyrekte kart harcamaları nispeten yatay bir seyir izledi. Talep verileri, üçüncü çeyrekte dezenflasyonist düzeyde olduğunu gösteriyor. Cari açık, ikinci çeyrekte iç talep görünümüyle uyumlu bir seyir izlemekte. 2025 yılında cari açığın, milli gelire oranının uzun dönem ortalamalarının altında kalması bekleniyor.

“DEZENFLASYONİST GÖRÜNÜM DEVAM EDECEK”

Yılın geri kalanında dezenflasyonist görünümün sürmesi öngörülüyor. Son iki ayda, dezenflasyon süreci yavaşladığı bir dönem yaşandı. Bu dönemde enflasyon tahmin aralığının üzerinde gerçekleşmeler gözlemlendi. Gıda kaynaklı fiyatların etkisi öne çıktı. Gıda dışı tüketici fiyatlarında ise enflasyonda yavaşlama izleniyor. Son üç aylık dönemde takip edilen altı göstergenin ortalaması yüzde 28 seviyelerinde bulunuyor. Ana eğilim göstergeleri yüzde 32,9’un altında kalsa da, dezenflasyon sürecinin yavaşladığı görülüyor.

“EĞİTİM VE KİRADA DİRENÇ GÖSTERİYOR”

Eğitim ve kira gibi geçmiş enflasyona endeksli zamana bağlı fiyatların, hizmet enflasyonundaki durağan seyri etkilediği görülüyor. Eğitim hizmetleri enflasyonu, geçen yıla kıyasla gerilemesine rağmen yüksek seyrediyor. Kira enflasyonu, beklenenden daha dirençli olmasına rağmen son aylarda yavaşladı.

Önceki rapor dönemiyle karşılaştırıldığında, 12 ay sonrası beklentilerindeki iyileşmenin yavaşladığı gözlemleniyor. Gelecek dönemde enflasyon beklentilerinin iyileşmesi, kararlı para politikamız ve düşecek enflasyon rakamlarıyla destekleneceği öngörülüyor.

“SIKI PARASAL DURUŞU SÜRDÜRÜYORUZ”

Sıkı para politikası duruşu korunmaya devam ediyor. Bu duruş, makroihtiyati tedbirler ve likidite yönetimi ile destekleniyor.

Görsel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r