Asgari ücret pazarlıkları sürerken, HAK-İŞ Genel Başkanı, mevcut hesaplamaların asgari ücretlinin gerçek yaşam koşullarını yansıtmadığını öne sürdü. Asgari ücretin, yaşamın temel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde, kira ve gıda gibi harcama kalemlerine göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde, sistemin köklü bir değişikliğe ihtiyacı olduğu belirtildi. Kullanılan TÜİK verilerinin gerçek ihtiyaçları görmekte yetersiz kaldığı ifade edilerek, “TÜİK’in sepetindeki oranlar, asgari ücretle çalışanların ihtiyaçlarıyla örtüşmüyor. Tüketimimizin yarısını kira ve gıda oluşturuyor. Bu temel ihtiyaçlar baz alındığında asgari ücret belirlenmelidir” denildi.
Asgari ücretle geçinenlerin, hayat pahalılığıyla mücadelesinde en büyük yükü kira, gıda, ulaşım ve enerji oluşturuyor. Bu nedenle, asgari ücretin belirlenme modelinin güncellenmesi gerektiği aktarıldı:
Mevcut komisyon yapısının sağlıklı sonuçlar vermesi mümkün görünmüyor.
Talep edilen öneriler arasında:
Mevcut sistemin hem TÜİK verileri hem de komisyon yapısıyla asgari ücretlinin yaşamını yansıtmadığını belirterek, “Bu yapıdan sağlıklı bir asgari ücret belirlenemez” görüşü ifade edildi.
SPOR
15 dakika önceHABERLER
36 dakika önceEKONOMİ
1 saat önceSPOR
2 saat önceSPOR
2 saat önceEKONOMİ
3 saat önceEKONOMİ
4 saat önce
1
TMSF, Özel Avcılar Hospital Hastanesi’ni satışa çıkardı
590 kez okundu
2
Altın için çılgın tahmin: Gerçekleşirse yatırımcı yaşadı
399 kez okundu
3
Bin 800 rakımlı yayladan toplayıp getiriyor, gören almadan geçmiyor
390 kez okundu
4
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook, Trump’ın kendisini görevden alma girişimine karşı dava açacak
329 kez okundu
5
Yunanistan’da çiftçiler eylemde, İpsala Sınır Kapısı kapandı
319 kez okundu