1 Ocak 2026 tarihine kadar Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcunu ödemeyen yaklaşık 10 milyon vatandaş, yeni yılda devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. Geçtiğimiz yıllarda yapılan torba yasalarla borçlara af getirilmişti, ancak bu yıl benzer bir düzenlemenin yapılacağına dair kesin bir bilgi bulunmuyor.
Türkiye’de 1 Ekim 2008’den beri uygulanan GSS sistemi, prim ödemeyen vatandaşları otomatik olarak borçlandırmaktadır. 18 yaşını doldurup eğitim almayan, 20 yaşın üstünde olup üniversiteye devam etmeyen ve sigortalı çalışmayan kişiler, GSS primi ödemek zorundadır. Mevcut durumda bu borçları ödemeyen yaklaşık 10 milyon vatandaş, yeni yıldan itibaren devlet hastanelerinden ücretsiz sağlık hizmeti alamayacak.
Geçen yıl Aralık ayında benzer bir düzenleme ile 9 milyon vatandaşı kapsayan GSS borç affı gerçekleştirilmişti. Bu yıl da yeni bir torba yasa teklifi ile GSS borçlarına yönelik bir af düzenlemesi yapılması beklenmektedir.
GSS prim borcu bulunan vatandaşlar, borçlarını e-Devlet üzerinden kontrol edebilir. Borç miktarlarındaki yüksek tutarlar için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bildirim yapılmakta ve bazı durumlarda icra takibi başlatılabilmektedir.
SGK mevzuatına göre, 1 Ocak 2026 itibarıyla GSS borcu bulunan vatandaşlar, devlet hastanelerinden sağlık hizmeti alma hakkını kaybedecek. Bu hakkın yeniden kazanılması, mevcut borcun tamamen ödenmesiyle mümkün olacak. Uzmanlar, Aralık ayında Meclis’e sunulacak torba yasaya dikkat çekmekte ve “Eğer borç affı çıkmazsa milyonlarca kişi sağlık sisteminden mahrum kalacak” uyarısında bulunmaktadır.
EKONOMİ
7 saat önceEKONOMİ
11 saat önceEKONOMİ
13 saat önceEKONOMİ
14 saat önceEKONOMİ
15 saat önceEKONOMİ
16 saat önceEKONOMİ
17 saat önce
1
TMSF, Özel Avcılar Hospital Hastanesi’ni satışa çıkardı
551 kez okundu
2
Yunanistan’da çiftçiler eylemde, İpsala Sınır Kapısı kapandı
276 kez okundu
3
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook, Trump’ın kendisini görevden alma girişimine karşı dava açacak
271 kez okundu
4
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş açıkladı! Almanya’dan sonra satılacak 2 ülke
233 kez okundu
5
Bin TL’ye aldığı boş bilgisayar kasasından servet çıktı
232 kez okundu