Küresel çapta yaşanan savaşın ekonomik etkilerine dair önemli analizler yapıldı. Savaşların, küresel ticaret ve enflasyon üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğu vurgulandı. Özellikle çatışmaların uzaması durumunda Türkiye’nin ekonomisi de olumsuz yönde etkilenme riski taşıyor.
Özellikle Kızıldeniz ve Hürmüz Boğazı’ndaki gerilimlerin, küresel ticaret akışını zorlaştırdığı ve bu durumun Asya ile Avrupa arasındaki ulaşımı etkilediği belirtiliyor. Bu tür bir ortamda, savaşın devam etmesi halinde ciddi bir enflasyon riski söz konusu olabilir.
Çatışmaların kısa sürmesi halinde ekonomik etkilerin sınırlı kalabileceği, ancak daha uzun sürmesi durumunda cari açık ve enflasyon üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği ifade ediliyor. Savaşın ekonomik etkilerini küçümsememek gerektiği, ancak bu etkilerin yönetilebilir olduğu görüşü öne çıkıyor.
Ayrıca, geçmişte yaşanan benzer gerilimlerin, bölgedeki enerji ve emtia ticareti üzerinde ciddi sonuçlar doğurabileceği ve bunun Türkiye’ye de yansıyabileceği belirtiliyor.
Küresel ekonomik şokun etkilerini sınırlamak amacıyla ekonomi yönetiminin bir dizi adım attığı belirtiliyor. Merkez Bankası, döviz ve TL likiditesini yönetmek için önemli tedbirler alırken, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemleri de başlatıldı.
Piyasalarda spekülatif hareketleri önlemek için Sermaye Piyasası Kurulu da önlemler almış olup, borsada açığa satış geçici olarak yasaklandı. Bunun yanı sıra Borsa İstanbul’un piyasalardaki oynaklığı azaltmak için çeşitli önlemler aldığı ifade ediliyor.
Eşel mobil sistemi sayesinde enerji fiyatlarındaki artışların vatandaşlara daha az yansıdığı da dile getiriliyor. Bu sistemin devreye alınmaması durumunda akaryakıt fiyatlarının yüksek seviyelerde olacağı ifade ediliyor.
Bu uygulamanın bütçeye yük getirdiği vurgulanırken, sistemin geçici olduğu ve savaşın kısa sürede sona ermesi beklentisiyle uygulamaya konulduğu aktarılıyor.
Savaşın küresel ekonomide yarattığı şok etkisinin yanı sıra Türkiye’nin bu durumu yönetme çabaları da öne çıkıyor. Enflasyon beklentileri ise bu yıl da düşüş eğiliminde olacak gibi görünüyor. Savaş nedeniyle oluşan ciddi şok neticesinde enflasyonun düşmeye devam edeceği öngörülüyor.
EKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
4 saat önceHABERLER
4 saat önceEKONOMİ
5 saat önceHABERLER
5 saat önceEKONOMİ
5 saat önceHABERLER
5 saat önce
1
Altın için çılgın tahmin: Gerçekleşirse yatırımcı yaşadı
691 kez okundu
2
TMSF, Özel Avcılar Hospital Hastanesi’ni satışa çıkardı
600 kez okundu
3
Bin 800 rakımlı yayladan toplayıp getiriyor, gören almadan geçmiyor
407 kez okundu
4
Bu kentte ödemeler artık Bitcoin ile yapılıyor
389 kez okundu
5
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook, Trump’ın kendisini görevden alma girişimine karşı dava açacak
343 kez okundu