Hazine ve Maliye Bakanı, TBMM Genel Kurulu’nda ‘2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ görüşmeleri sırasında bakanlıklarıyla ilgili sunum gerçekleştirdi.
Sunumuna, vefat eden bir belediye başkanına başsağlığı dileyerek başlayan Bakan, 2022-2023 yılları sonunda yüzde 64-65 seviyelerine ulaşan enflasyonun geçen yıl yüzde 44.4’e gerilediğini ifade etti.
Bu yıl kasım itibarıyla enflasyonun yüzde 31.1 seviyesinde gerçekleştiğini belirten Bakan, dayanıklı tüketim malları ve giyimde temel mal enflasyonunun yüzde 18.6’ya düştüğünü, gıda enflasyonunun da yüzde 27’ye gerilediğini söyledi. Hizmet sektörü enflasyonundaki katılığın, kiraya uygulanan fiyat artışlarını etkilediğini vurguladı. Önümüzdeki dönem, sosyal konut seferberliği ve deprem konutlarının tamamlanmasıyla konut arzının artacağı ve kira artışlarının sınırlanacağı öngörülüyor.
Yürürlüğe giren yeni değer kural bazlı fiyatlama modelinin kabul edildiğini bildiren Bakan, 2026 için vergi ve harç güncellemelerinin hedeflenen enflasyon oranında belirleneceğini, gelir vergisi tarifesinde ise vatandaş lehine artış yapılacağını açıkladı.
2026 yılında da enflasyonun hedefler doğrultusunda düşmeye devam edeceğini belirten Bakan, cari açıkla ilgili olumlu gelişmelere dikkat çekti. 2024 yılında cari açığın milli gelire oranının yüzde 0.8’e gerilediğini ifade etti.
Bakan, uluslararası standartlara göre rezerv yeterliliği sağlandığını belirterek, net rezervlerdeki artışla birlikte Türk lirasına olan güvenin arttığını vurguladı. Türk lirasının toplam mevduatlar içindeki payının yüzde 60’ın üzerinde olduğunu aktardı.
Gelişen ülkelerdeki risk primine kıyasla Türkiye’deki risk priminin önemli ölçüde düştüğünü hatırlatan Bakan, dış borçlanma maliyetlerinin yarı yarıya azaldığını açıkladı.
Bakan, ekonomik aktivitenin ılımlı seyrettiğini ifade ederek, OVP döneminde 2.5 milyon vatandaş için istihdam sağlanmasını beklediklerini dile getirdi.
EKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
8 saat önceEKONOMİ
8 saat önceEKONOMİ
9 saat önceEKONOMİ
10 saat önceEKONOMİ
12 saat önceEKONOMİ
14 saat önce
1
TMSF, Özel Avcılar Hospital Hastanesi’ni satışa çıkardı
562 kez okundu
2
Bin 800 rakımlı yayladan toplayıp getiriyor, gören almadan geçmiyor
336 kez okundu
3
Yunanistan’da çiftçiler eylemde, İpsala Sınır Kapısı kapandı
288 kez okundu
4
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook, Trump’ın kendisini görevden alma girişimine karşı dava açacak
284 kez okundu
5
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş açıkladı! Almanya’dan sonra satılacak 2 ülke
247 kez okundu