Fransa’nın Strazburg kentinde Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan doğal gaz alımını kademeli olarak durdurma niyetini içeren yasal düzenleme ele alındı.
AP milletvekilleri, 2026’dan itibaren boru hattı ve sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatına uygulanan kademeli yasak önerisini 500 “evet”, 120 “hayır” oyla kabul etti. Yasa, onaydan sonra AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Buna göre, AB, Rusya’dan sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatını 2026 sonuna kadar, boru hattı gazı ithalatını ise 30 Eylül 2027’ye kadar sonlandıracak. AB’nin Rusya’dan olan doğal gaz alımı, savaş öncesinde yüzde 45 seviyesindeyken, son dönemlerde bu oran yüzde 12’ye kadar geriledi.
AB Komisyonu Başkanı, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana Rus gazı kullanımını kayda değer ölçüde azalttığını vurguladı. Diğer fosil yakıtların ithalatına dikkat çeken Başkan, “Rusya’dan alınan kömür oranı, savaşın başlangıcında yüzde 51 iken, bugün sıfıra inmiştir. Ham petrol ithalatı ise yüzde 26’dan yüzde 2’ye düştü. Rus fosil yakıtlarını kalıcı olarak ve tamamen sona erdirmek için sürecimizi sürdüreceğiz. Birkaç yıl önce bu durum imkansız görünüyordu. Ancak harekete geçtik ve Rusya’dan bağımsızlığımızı sağladık,” şeklinde ifade etti.
EKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
1 saat önceSPOR
2 saat önceEKONOMİ
3 saat önceEKONOMİ
6 saat önceEKONOMİ
6 saat önce
1
TMSF, Özel Avcılar Hospital Hastanesi’ni satışa çıkardı
563 kez okundu
2
Bin 800 rakımlı yayladan toplayıp getiriyor, gören almadan geçmiyor
341 kez okundu
3
Yunanistan’da çiftçiler eylemde, İpsala Sınır Kapısı kapandı
288 kez okundu
4
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook, Trump’ın kendisini görevden alma girişimine karşı dava açacak
285 kez okundu
5
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş açıkladı! Almanya’dan sonra satılacak 2 ülke
248 kez okundu