Türkiye Emekliler Derneği, emeklilerin gündemindeki önemli konuları ele almak üzere bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yayımlanan sonuç bildirisinde, mevcut ekonomik programın enflasyonla mücadelede beklenen sonuçları vermediği ifade edildi.
Bildiride, enflasyon hesaplamasında kullanılan Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) çarşı-pazar fiyatları ile uyumlu olmadığı ve bu durumun emekli aylıklarına yapılan zamları etkilediği vurgulandı. Emeklilik hukukunun korunması amacıyla sosyal güvenlik sisteminin sağlam temellere oturtulması gerektiği, emekli aylıklarının ise intibak kurallarına göre yeniden hesaplanması ve insanca yaşamaya yetecek seviyede aylık ödenmesi gerektiği belirtildi.
Emekli aylıklarının, açlık sınırı ve asgari ücretin altında kalmaması için acilen seyyanen zam yapılması gerektiği vurgulandı. Meclis’te 2026 yılı bütçesi görüşülürken, emeklilerin yaşam maliyetinin dikkate alınması ve gerekli kaynakların ayrılarak 2000 sonrası emeklilerin intibak işlemlerinin sonuçlandırılması gerektiği ifade edildi.
Mesajda, alt sınır aylık bağlama hesaplama sisteminde değişiklik yapılmasının gerektiği belirtildi. Mevcut aylık hesaplama sistemi ve aylık artış yönteminin iyileştirilmesi gerektiği ifade edilerek, emekli aylıklarında yıl bazında farklılık olmaması için zamların güncellenme katsayısına yansıtılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, kök aylıkların düşmemesi için alt sınır aylık bağlama oranının yüzde 70 olması gerektiği bildirildi. Dolaylı vergilerin emekli aylıklarını olumsuz etkilediği belirtilerek, vergi iadesi karşılığında yapılan ek ödeme oranlarının yeniden düzenlenmesi gerektiği ifade edildi.
EKONOMİ
7 saat önceEKONOMİ
11 saat önceEKONOMİ
13 saat önceEKONOMİ
14 saat önceEKONOMİ
15 saat önceEKONOMİ
16 saat önceEKONOMİ
17 saat önce
1
TMSF, Özel Avcılar Hospital Hastanesi’ni satışa çıkardı
551 kez okundu
2
Yunanistan’da çiftçiler eylemde, İpsala Sınır Kapısı kapandı
276 kez okundu
3
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook, Trump’ın kendisini görevden alma girişimine karşı dava açacak
270 kez okundu
4
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş açıkladı! Almanya’dan sonra satılacak 2 ülke
233 kez okundu
5
Bin TL’ye aldığı boş bilgisayar kasasından servet çıktı
232 kez okundu