İran, ülkenin güneyinde 10 trilyon fitküp (283 milyar metreküp) doğal gaz rezervi keşfettiğini duyurdu.
İran devlet televizyonunun bildirdiğine göre, Petrol Bakanı, Fars eyaletinin güneyindeki Pazen Gaz Sahası’nda önemli bir gaz rezervinin keşfedildiğini ifade etti. Bu rezervin, petrol ve gaz keşifleri için yapılan çalışmalar sonucunda tespit edildiği belirtildi. Bakan, “Fars Eyaleti’nin güneyindeki Pazen sahasından başlayarak Buşehr’in kuzeyine kadar uzanan alanda yapılan keşif çalışmaları, bu kritik keşfe ışık tuttu.” şeklinde konuştu.
Petrol Bakanı, “Bu sahada 10 trilyon fitküp (283 milyar 168 milyon metreküp) gaz bulunmaktadır ve eğer yüzde 70’lik bir geri kazanım oranını hesaba katarsak, en az 7 trilyon metreküpe ulaşabileceğiz.” dedi.
Yeni doğal gaz rezervlerinin, İran’ın enerji krizinin giderilmesine yardımcı olabileceğine dikkat çekildi.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken, İran 34 trilyon metreküple ikinci sırada yer alıyor.
İran, dünya genelindeki kanıtlanmış gaz rezervlerinin yüzde 17’sini elinde bulunduruyor. Ancak, büyük gaz sahalarının geliştirilmesi için yatırım yapılması gerekiyor. Fakat ABD’nin tek taraflı yaptırımları, Batılı şirketlerin İran ile ticari anlaşmalar yapmasını engelliyor.
2018 yılında ABD’nin İran’ın petrol endüstrisine ve ihracatına yeniden yaptırım uygulamasının ardından Fransız enerji şirketi Total İran’dan çekilmişti. Son aylarda ise, İran, ekonomik yaptırımların ağır yükü, yetersiz altyapı yatırımları ve hızla artan enerji talebi nedeniyle enerji kesintileriyle karşı karşıya kalmıştır.
SPOR
14 dakika önceSPOR
14 dakika önceEKONOMİ
34 dakika önceSPOR
2 saat önceEKONOMİ
3 saat önceEKONOMİ
3 saat önceSPOR
3 saat önce