DOLAR 43,9637 0.05%
EURO 51,4949 -0.89%
ALTIN 7.596,532,17
BITCOIN 2894782-1.59581%
Bitlis
-3°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

İran’da ekonomik isyan büyüyor: Can kaybı 20’ye yükseldi, gözaltı sayısı binlere dayandı
  • BitlisAjans
  • Ekonomi
  • İran’da ekonomik isyan büyüyor: Can kaybı 20’ye yükseldi, gözaltı sayısı binlere dayandı

İran’da ekonomik isyan büyüyor: Can kaybı 20’ye yükseldi, gözaltı sayısı binlere dayandı

ABONE OL
Ocak 4, 2026 22:25
İran’da ekonomik isyan büyüyor: Can kaybı 20’ye yükseldi, gözaltı sayısı binlere dayandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İran’da döviz kurlarındaki rekor artış ve derinleşen ekonomik krizle başlayan protestolar 8. gününü geride bıraktı. İnsan hakları örgütleri, sokakların çatışma alanına döndüğü eylemlerde can kaybının arttığını bildirdi. Ancak Tahran yönetimi hala resmi bir açıklama yapmadı.

SOKAKLARDA SALGIN: 26 EYALETTE 222 AYRI NOKTA

Son raporlara göre, İran’daki 31 eyaletin 26’sında halk sokaklara çıkarak protesto gösterileri düzenledi. Başkent Tahran’daki tarihi Kapalı Çarşı esnafının başlattığı eylemler, hızla 222 farklı noktaya yayıldı. 8 gündür süren olaylarda, aralarında bir emniyet görevlisinin de bulunduğu toplam 20 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

PLASTİK MERMİYLE MÜDAHALE: YARALI SAYISI ARTIYOR

Müdahalenin sertliği dikkat çekti. Gösterilerde en az 51 kişinin yaralandığı belirtiliyor ve yaralanmaların çoğunun güvenlik güçlerinin kullandığı plastik mermilerden kaynaklandığı ifade ediliyor. Gözaltına alınanların sayısı ise 990’ı geçti ve bu rakam her geçen saat artmaya devam ediyor.

İKİ YÜZLÜ SÖYLEMLERİN ÖTESİNE GEÇİLDİ

İran Cumhurbaşkanı, daha önceki “dış mihrak” söylemlerinin aksine halkın memnuniyetsizliğini kabul eden bir açıklama yaptı. Ekonomik krizin sorumluluğunu üstlenen Cumhurbaşkanı, hükümet yetkililerine “Hatalarımız için dış aktörleri suçlamayı bırakın” çağrısında bulundu. Fakat bu çağrıya rağmen bazı bölgelerde şiddet olayları devam ediyor.

Örneğin, Loristan eyaletine bağlı Kuhdeşt ilçesindeki gösterilerde 21 yaşındaki bir Besic mensubu hayatını kaybetti, 13 polis memuru yaralandı. Aynı şekilde, Lordigan ilçesindeki protestolar sırasında 2 kişi hayatını kaybettiği bildirildi.

ULUSLARARASI ARENADA REAKSİYON: ABD’DEN UYARI

İran’daki karışıklık uluslararası alanda da yankı buldu. ABD Başkanı, Tahran yönetimini barışçıl göstericilere yönelik şiddet uygulamaması konusunda uyardı. Başkan, İran’ın bu tür bir tutum sergilemesi halinde ABD’nin müdahale edeceğini belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r