Adana, Türkiye’nin narenciye üretiminin önemli bir bölümünü karşılayarak yaklaşık 383 bin dönüm alanda ekilen mandalinanın hasat dönemine girmiş bulunuyor. Eylül ayı itibarıyla başlayan hasadın bu yıl özellikle Çukurova bölgesinde birçok ürün zirai dondan etkilenirken, bazı erkenci mandalina çeşitleri ise bu durumdan etkilenmedi.
Mandalina hasadında her dönümden ortalama 4 ila 6 ton arasında verim alınıyor. İlk hasat sırasında mandalinanın kilosu bahçede kalitesine göre 8 ile 15 lira arasında satılmaktaydı. Ancak, tarım işçilerinin 9 günlük grevi sırasında mandalinalar dalında kaldı ve birçok meyve zarar gördü. İşçilerin grevinin sonlanmasının ardından portakal hasadının başlaması, mandalinanın dalında kalmasına sebep oldu. Bu nedenle mandalinanın bahçedeki kilosu 3 ile 5 liraya kadar düşüş gösterdi. Ayrıca, Adana mandalinasının Rusya ve diğer Avrupa ülkelerine yapılan ihracatı, ürünün dalında zarar görmesi nedeniyle yapılamadı.
Konu hakkında yapılan açıklamalara göre, mevcut mandalinalar raf ömrünü kaybettiği ve dış piyasalara gönderilemediği için iç piyasada tüketilmeye devam ediyor. Kaliteli olan mandalinalar sadece yurt dışına ihraç edilirken, hasat sırasında fiyatı 15 lira olan mandalinaların şu anda 3-5 liradan satıldığı bildirilmektedir. Mandalina, çiftçiler için önemli bir kazanç imkanı sunarken, zirai dondan etkilenmeyen tek ürün olarak öne çıkıyor. Ancak, zamanında yapılan hasat işlemleri ileriki günlerde bu meyvelerin ağaçta kalmasına sebep olabilir.
Hatay ve Adana bölgelerinde mandalina veriminin yüksek olduğu ve yüzde 10 ila 20 oranındaki ürünün dalında kalacağı tahmin edilmektedir. Zamanında kesim yapılmadığı için hem çiftçinin zarar göreceği hem de milli ekonomiye olumsuz etkide bulunacağı ifade edilmektedir.
EKONOMİ
7 saat önceEKONOMİ
11 saat önceEKONOMİ
13 saat önceEKONOMİ
14 saat önceEKONOMİ
15 saat önceEKONOMİ
16 saat önceEKONOMİ
17 saat önce
1
TMSF, Özel Avcılar Hospital Hastanesi’ni satışa çıkardı
551 kez okundu
2
Yunanistan’da çiftçiler eylemde, İpsala Sınır Kapısı kapandı
276 kez okundu
3
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook, Trump’ın kendisini görevden alma girişimine karşı dava açacak
270 kez okundu
4
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş açıkladı! Almanya’dan sonra satılacak 2 ülke
233 kez okundu
5
Bin TL’ye aldığı boş bilgisayar kasasından servet çıktı
232 kez okundu