Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde yer alan Sarıca Mahallesi Hazin bölgesinde, bir çiftçi 1000 dönüm alana tescilli Karacadağ pirinci ekmiştir. Nisan ayında ekimi yapılan pirinçlerin hasat zamanı gelmiştir. Biçerdöverlerle başlanan hasat süreci, yaklaşık iki hafta daha devam edecektir.
Çiftçi, ekim sürecinin Nisan ayında başladığını ve tarlayı hazırladıktan sonra tohumu serperek sulama aşamasına geçtiklerini belirtti.
Hasat sürecine geçen çiftçi, pirincin yetiştirilmesi için 3-4 aylık bir sürenin gerektiğini vurguladı:
“Biçmeye bir haftadır başladık, çalışmalara devam ediyoruz. İki hafta içinde hasat işlemi tamamlanacak. Hasat sonrası pirinç harmanlanacak, kurutulacak ve fabrikaya gönderilecektir. Karacadağ pirincinin en önemli özelliği şeker oranının düşük olması ve oldukça lezzetli olmasıdır.”
Bu yıl, geçen yıl ile kıyaslandığında daha iyi bir verim beklediklerini dile getiren çiftçi, “İhtiyacımız kadar pirinç üretiyoruz, geri kalanı çeltik olarak satıyoruz. Geçen sene kilo fiyatı 25-27 liraydı, bu sene ise 50 lira civarında.” dedi. Topraklarının çeltik açısından çok verimli olduğunu belirtti. Geçen yıl rekolte yüzde 50 iken, bu yıl yüzde 100 bekleniyor; geçen yıl 130 ton hasat edilirken, bu yıl için 250 ton tahmin edilmektedir. “Allah’a şükür, bu yılki hasat oldukça iyi.” ifadelerini kullandı.
SPOR
20 dakika önceSPOR
20 dakika önceEKONOMİ
40 dakika önceSPOR
2 saat önceEKONOMİ
3 saat önceEKONOMİ
3 saat önceSPOR
3 saat önce