Otomobil ithalatında yapılan yeni vergi düzenlemeleri Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu karar kapsamında, Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olmayan ülkelerden ithal edilen binek otomobillere ek gümrük vergisi uygulanacak. Özellikle Çin’den ithal edilen içten yanmalı motorlara sahip otomobillerde ek vergi indirilirken, ABD’den ithal edilen otomobiller üzerindeki ek vergiler ise kaldırılacak.
Yeni düzenleme ile birlikte, AB ve STA üyesi ülkeler dışındaki tüm ülkelerden gelen otomobiller için; elektrikli ve şarj edilebilir (plug-in) hibrit (PHEV) araçlarda yüzde 30, benzinli, dizel ve tam hibrit araçlarda ise yüzde 25 ek vergi getirildi. Çin ve Japonya’dan gelen hibrit ve elektrikli araçların vergileri artarken, ABD’den gelen hibrit ve elektrikli araçlarda vergi indirimi yapılmıştır. Diğer yandan, Çin’den ithal edilen içten yanmalı motorlu araçların vergi oranı düşürülmüştür.
Bu düzenlemenin, ithalatı yapılmış araçlar için iki aylık bir geçiş süreci bulunuyor. Yatırım yapan veya yapacak olanların bu değişikliklerden muaf tutulabileceği belirtiliyor.
Çin’den ithal edilen araçların fiyatlarında düşüş yaşanması bekleniyor. Önceden hibrit araçlarda yüzde 50, içten yanmalı motorlu araçlarda yüzde 60, elektrikli modellerde ise yüzde 50 gümrük vergisi uygulanmaktaydı. Yeni düzenleme ile birlikte, iki ay sonra hibrit ve içten yanmalı araçların vergi oranı yüzde 35’e, elektrikli araçların ise yüzde 40’a indirilecektir. Bu da araçların satış fiyatlarını olumlu yönde etkileyecektir.
Bu yeni düzenlemelerden en çok etkilenecek markalar arasında Japonya’da üretim yapan markalar ön plana çıkıyor. Honda, Subaru ve Lexus gibi markaların bu durumdan etkilenmesi muhtemel gözüküyor. Avrupa’da büyük ölçüde üretim yapan Toyota ve Nissan gibi markalar ise, Japonya’da ürettikleri modeller dışında çok fazla etkilenmeyecek gibi değerlendiriliyor.
Muhtemel zam görebilecek modeller arasında:
Çin’de üretilen konvansiyonel otomobillerin ve ABD üretimi hibrit, plug-in hibrit ile elektrikli otomobillerin gümrük vergisi oranları azalmıştır. Bu nedenle ABD’den yeni modellerin ithal edilmesi bekleniyor. Çin’de üretilip Türkiye’de satılan Chery, MG ve SWM gibi markalara ait modellerde de indirim yapılması muhtemeldir.
Tesla ve Ford gibi markaların ABD’de üretilen yeni modellerinin Türkiye satış fiyatlarının düşmesi bekleniyor. Ayrıca, ABD’de üretim yapan markaların Türkiye pazarına yeni tekliflerle girmesi olası görünüyor.
Tesla, Almanya’da ürettiği Model Y’yi Türkiye’de gümrük vergisi olmadan satmayı hedeflerken, diğer modeller yüksek gümrük vergileri nedeniyle satışa sunulamıyordu. ABD’ye uygulanan düşük gümrük vergileri sayesinde, markanın Türkiye’de Cybertruck gibi çeşitli modellerin satışını gerçekleştirmesi mümkün olabilir.
SPOR
9 dakika önceSPOR
9 dakika önceEKONOMİ
29 dakika önceSPOR
2 saat önceEKONOMİ
2 saat önceEKONOMİ
2 saat önceSPOR
3 saat önce