DOLAR 43,9786 0.05%
EURO 51,0668 -0.72%
ALTIN 7.233,05-4,00
BITCOIN 2990314-2.13118%
Bitlis
-5°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Savaş enerji piyasalarını alt üst etti! Doğal gaz tesisi kapandı, kömür fiyatları fırladı
  • BitlisAjans
  • Ekonomi
  • Savaş enerji piyasalarını alt üst etti! Doğal gaz tesisi kapandı, kömür fiyatları fırladı

Savaş enerji piyasalarını alt üst etti! Doğal gaz tesisi kapandı, kömür fiyatları fırladı

ABONE OL
Mart 3, 2026 15:25
Savaş enerji piyasalarını alt üst etti! Doğal gaz tesisi kapandı, kömür fiyatları fırladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD ve İsrail’in Tahran dahil birçok İran şehrine yönelik saldırılarla başlayan çatışma, İran’ın karşı saldırılarıyla devam ederken; Hürmüz Boğazı’nın İran tarafından kapatılması petrol ve enerji piyasaları üzerinde büyük bir etkide bulundu.

Bölgedeki petrol üretim şirketleri, üretimlerini askıya aldıklarını duyururken; Katar da sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesislerini kapatma ve ülkenin LNG üretimini durdurma kararı aldı.

DOĞALGAZ ÜRETİMİ DURDU, KÖMÜR FİYATLARI YÜKSELİYOR

Katar’ın aldığı bu karar, elektrik sektöründe yakıt değiştirme gerekliliğini artırarak kömür fiyatlarının global piyasalarda önemli ölçüde artmasına neden oldu.

Asya’daki Newcastle kömür vadeli işlemleri, 27 Şubat’ta ton başına 115,80 dolardan kapanırken, bu fiyat 16.25 itibarıyla yüzde 20,03 artarak ton başına 139 dolara yükseldi. Bu, Aralık 2024’ten bu yana görülen en yüksek seviye oldu.

YÜKSEK SEVİYELER GÖRÜLÜYOR

API2 Rotterdam Kömürü Vadeli İşlemler Piyasası’nda da 27 Şubat’taki kapanışta ton başına 106 dolarda olan fiyatlar, 16.20 itibarıyla yüzde 31,17 artışla ton başına 139,05 dolara ulaştı. Bu, Mayıs 2023’ten bu yana en yüksek seviyeyi temsil ediyor.

ASYA PAZARLARINDA PANİK DURUMU

Katar’ın güvenlik nedeniyle LNG tesislerini kapatması, Avrupa’daki en derin sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de nisan vadeli kontratlarda megavatsaat başına son 2 günde yüzde 100’e varan tarihi bir artışa yol açtı.

Katar’ın küresel LNG arzının yaklaşık yüzde 20’sini tek başına karşıladığını dikkate alırsak, üretimini durdurması, özellikle kış ayları için stoklama hazırlıklarında olan Avrupa ve yüksek enerji talebine sahip Asya pazarlarında ciddi bir paniğe neden oldu.

HÜRMÜZ BOĞAZI’NDAKİ RİSKLER

Hürmüz Boğazı üzerindeki nakliye risklerinin artmasıyla birlikte, doğal gazın elektrik üretimindeki maliyetleri yükseliyor ve enerji yoğun sektörlerin en hızlı alternatif olan kömüre yönelmesi bekleniyor. Bu durum, kömür fiyatlarındaki artışın başlıca sebebi olarak öne çıkıyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r