Mısır Cumhurbaşkanı, Somali Cumhurbaşkanı’nı resmi ziyaret kapsamında başkent Kahire’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmi bir törenle karşıladı. İki lider, öncelikle baş başa bir görüşme gerçekleştirdi, ardından heyetler arası müzakerelere geçildi.
Gerçekleştirilen görüşmelerde, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, ticaret hacminin artırılması ve hava ile deniz ulaşım hatlarının ortak kalkınma hedeflerine katkı sağlaması konuları ele alındı. Müzakerelerin ardından iki lider ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Mısır, Afrika Birliği’nin Somali Geçiş Misyonu’na katılımını ve bu çerçevede Somali’ye asker konuşlandırmayı hedeflediğini açıkladı. Yapılan görüşmede, Mısır’ın Afrika kıtasına bağlılığını ve kardeş ülke Somali’de güvenlik ile istikrarın sağlanması konusundaki kararlılığını vurguladı.
Somali topraklarının bağımsızlığını tanımaya yönelik adımların uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve Afrika Boynuzu’nun istikrarını tehdit ettiğini belirtti. Ülkelerin güvenliğini tehdit eden girişimlere karşı uyarıda bulunarak, bu tür eylemleri Birleşmiş Milletler Şartı’nın ihlali olarak nitelendirdi.
Somali’nin birliği ve toprak bütünlüğüne güçlü destek sunduğunu tekrar vurguladı ve bu birliği zayıflatacak her türlü çabayı reddettiklerini ifade etti. Ayrıca, Mısır’ın çeşitli uzmanlık alanlarından oluşan bir sağlık konvoyunu Somali’ye göndermeyi planladığını ve eğitim ile kapasite geliştirme programlarının genişletileceğini duyurdu.
Mısır, terörizmle mücadele konusuna da değinerek, askeri ve güvenlik tecrübelerini Somali ile paylaşmaya hazır olduğunu belirtti. İki taraf, Afrika Boynuzu’ndaki zorluklara karşı ortak koordinasyonu artırma konusunda mutabık kaldığını bildirdi. Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nin güvenliğinin, öncelikle kıyı devletlerinin sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Somali Cumhurbaşkanı, resmi ziyaretinin ikinci günü için Kahire’ye geldi.
EKONOMİ
15 dakika önceEKONOMİ
16 dakika önceEKONOMİ
2 saat önceEKONOMİ
2 saat önceEKONOMİ
2 saat önceEKONOMİ
4 saat önceEKONOMİ
6 saat önce
1
TMSF, Özel Avcılar Hospital Hastanesi’ni satışa çıkardı
589 kez okundu
2
Altın için çılgın tahmin: Gerçekleşirse yatırımcı yaşadı
395 kez okundu
3
Bin 800 rakımlı yayladan toplayıp getiriyor, gören almadan geçmiyor
390 kez okundu
4
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook, Trump’ın kendisini görevden alma girişimine karşı dava açacak
328 kez okundu
5
Yunanistan’da çiftçiler eylemde, İpsala Sınır Kapısı kapandı
319 kez okundu