İstanbul’da kentsel dönüşümü hızlandırmak amacıyla 22 Şubat 2024 tarihinden itibaren hayata geçirilen Yarısı Bizden Kampanyası, vatandaşlara evlerini yeniden inşa ettirmeleri için toplam 1 milyon 875 bin TL destek sunuyor. Bu destek, 875 bin TL hibe, 875 bin TL kredi ve 125 bin TL tahliye desteğinden oluşuyor. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile 31 Aralık 2026’ya kadar geçerli olacak bu kampanya ile ilgili düzenlemeler yapıldı. İlgili maddenin 13. fıkrasına, “6306 Sayılı Kanun kapsamında onaylanan riskli yapılar için” ibaresi eklenerek önemli bir güncelleme yapıldı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yarısı Bizden kampanyası ile İstanbullulara uzun süredir bekledikleri bir fırsat sunarak, ev ve iş yerini riskli yapı ilan ettiren vatandaşların kampanyadan yararlanabileceğini açıkladı. 2025 ve 2026 yıllarında riskli ilan edilen yapıların tamamının kampanyaya dahil edileceği duyuruldu.
Yayımlanan değişiklikle, ev ve iş yerini yenilemek isteyen vatandaşlar için riskli yapıların yıkım, ruhsat, kat irtifakı ve hak sahipliği tespiti süreçlerine dikkat edilerek, 31 Aralık 2026 tarihine kadar riskli yapı ilan edilen tüm bağımsız bölümlerin kampanyadan faydalanabilmesi sağlandı. Böylece, 2025 ve 2026 yıllarında ilan edilen riskli yapıların tamamı da bu destekten yararlanabilecek.
Kampanyanın bina bazlı dönüşüm desteği ile her bir konut için 875 bin TL hibe, 875 bin TL kredi ve 125 bin TL taşınma desteği sağlanıyor. Bu finansman desteğinden yararlanan vatandaşlar evlerini inşa ettirebiliyor. İş yerleri içinse 437 bin 500 TL hibe, 437 bin 500 TL kredi ve 125 bin TL taşınma desteği sunulmakta. Böylece iş yeri sahipleri de dönüşüm imkanlarından faydalanabiliyor.
Alan bazlı büyük dönüşümler ise TOKİ veya Emlak Konut tarafından gerçekleştiriliyor. Bu modelde, her hak sahibi için 875 bin TL hibe desteği ve 125 bin TL taşınma desteği sağlanmaktadır. Hibe tutarı bina maliyetlerinden düşülerek, geri kalan borç uygun ödeme koşullarıyla taksitlendirilir.
EKONOMİ
1 saat önceEKONOMİ
2 saat önceEKONOMİ
3 saat önceEKONOMİ
13 saat önceSPOR
14 saat önceSPOR
16 saat önceSPOR
16 saat önce
1
TMSF, Özel Avcılar Hospital Hastanesi’ni satışa çıkardı
587 kez okundu
2
Altın için çılgın tahmin: Gerçekleşirse yatırımcı yaşadı
392 kez okundu
3
Bin 800 rakımlı yayladan toplayıp getiriyor, gören almadan geçmiyor
386 kez okundu
4
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook, Trump’ın kendisini görevden alma girişimine karşı dava açacak
325 kez okundu
5
Yunanistan’da çiftçiler eylemde, İpsala Sınır Kapısı kapandı
319 kez okundu