DOLAR 44,7661 0.04%
EURO 52,9501 -0.01%
ALTIN 6.890,96-0,02
BITCOIN 0%
Bitlis

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Avrupa borsaları Trump’ın İran ile ilgili açıklamalarının ardından yükselişle kapandı
  • BitlisAjans
  • Ekonomi
  • Avrupa borsaları Trump’ın İran ile ilgili açıklamalarının ardından yükselişle kapandı

Avrupa borsaları Trump’ın İran ile ilgili açıklamalarının ardından yükselişle kapandı

ABONE OL
Nisan 1, 2026 20:25
Avrupa borsaları Trump’ın İran ile ilgili açıklamalarının ardından yükselişle kapandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa borsaları, ABD Başkanı’nın İran’a yönelik mesajlarının ardından haftanın üçüncü işlem gününü yükselişle tamamladı.

AÇIKLAMALAR PİYASALARA OLUMSUZ ETKİ YAPTI

Küresel piyasalarda risk algısı, yapılan açıklamalarla artış gösterdi. Orta Doğu’daki tansiyonun düşeceği yönündeki beklentiler, mart ayında savaş ve enerji maliyetleri nedeniyle değer kaybeden Avrupa endekslerinde hızlı bir toparlanmayı beraberinde getirdi.

Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 2,5 artarak 597,69 puana yükseldi.

İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,85 artarak 10.364,79, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 2,73 artışla 23.298,89, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,10 yükselerek 7.981,27 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 3,17 artışla 45.714,95 puandan kapandı. Avro/dolar paritesi ise yüzde 0,22 artışla 1,158 seviyesine ulaştı.

PETROL FİYATLARI DÜŞÜŞE GEÇTİ

Açıklamaların ardından emtia piyasasında Brent petrolün varil fiyatı, psikolojik sınır olan 100 doların altını test etti. Akşam saatlerinde yüzde 2,66 kayıpla 101 dolar seviyelerinde dengelendi. Petrol fiyatlarındaki gerileme, küresel enflasyon baskısının azalacağı yönündeki beklentileri güçlendirdi.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, BP, Shell ve Total gibi büyük enerji şirketlerinin hisselerini olumsuz etkilerken, petrole bağımlılığı düşük olan Alman enerji şirketleri RWE ve Eon’un hisseleri pozitif bir performans sergiledi. Siemens Energy ise yeni siparişleri sayesinde günü yaklaşık yüzde 10 artışla tamamladı.

Ekonomik veriler açısından, Avro Bölgesi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) mart ayında 51,6 puana çıkarak ekonomik aktivitedeki iyileşme sinyallerini teyit etti.

Analistler, piyasaların ulusa sesleniş konuşmasına odaklandığını vurgulayarak, Hürmüz Boğazı’ndaki durumun sürmesi halinde enerji arzına yönelik risklerin devam edebileceği konusunda uyarıda bulundu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.