DOLAR 41,9876 0,23%
EURO 48,6846 0,44%
ALTIN 5.476,18-1,63
BITCOIN 4536721-0.36493%
Bitlis
12°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Göçerler İlkbahar Ziyaretlerinin Ardından Memleketlerine Dönmeye Başladı
  • BitlisAjans
  • Haberler
  • Göçerler İlkbahar Ziyaretlerinin Ardından Memleketlerine Dönmeye Başladı

Göçerler İlkbahar Ziyaretlerinin Ardından Memleketlerine Dönmeye Başladı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden Bitlis'in yaylalarında yazı geçiren göçerler, havaların soğumasıyla birlikte memleketlerine doğru yola çıkmaya başladı. Hayvancılıkla uğraşan besiciler, dönüş öncesi hazırlıklarını tamamladı.

ABONE OL
Ekim 22, 2025 10:25
Göçerler İlkbahar Ziyaretlerinin Ardından Memleketlerine Dönmeye Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İlkbahar mevsiminde Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerden gelen göçerler, Bitlis’in zengin bitki örtüsüne sahip yaylalarında konaklamaya başladı. Havanın soğumasıyla birlikte, artık memleketlerine dönmeye hazırlanmaktalar.

Özellikle Batman ve Siirt’ten yaz mevsimini hayvancılık için uygun olan Bitlis yaylalarında geçiren göçerler, dönüş hazırlıklarını tamamladı.

Yaklaşık 5 ay boyunca Bitlis merkeze bağlı Narlıdere köyünün yaylalarında kalan göçerler, memleketlerine gitmek üzere küçükbaş hayvan sürüleriyle yola çıktı.

Siirt’ten gelen besiciler, burada hayvancılıkla uğraşarak haziran ayından bu yana yaylarda konakladıklarını belirttiler. Kasım ayına kadar Siirt’e varmayı planlıyorlar.

Bir besici, “Bir hafta veya 10 güne Siirt’e ulaşmayı hedefliyoruz. Hayvancılık oldukça zorlu bir iş. Gece gündüz çalışıyoruz. Çoban uykusuz kalmakta, yağmur ve kar altında beklemek zorundayız. Hava soğumaya başladı ve artık soğuklar artıyor.” şeklinde ifade etti.

Bin koyun beslediklerini ve arpa ile saman fiyatlarının artması dolayısıyla zorlandıklarını dile getirdi. “Kardeşlerim Van’daki yaylalarda kalıyor. Onlar da Siirt’e dönecek ve bu yolculuk daha uzun sürecek. 5 aydır Narlıdere köyünün yaylasındayız. Bu yıl ürünler yeterince kazanç getirmiyor. Yapacak çok işimiz var. Hayvanların yanında bir an bile ayrı kalmak, kurtların zararına yol açabiliyor. Derede olursak, yağışlar sel getirebilir. 11 kişi bu hayvanlara bakıyoruz ve sütten elde ettiğimiz ürünleri satarak geçimimizi sağlıyoruz.” diye ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r