Orta Doğu’daki artan gerilim ve Hürmüz Boğazı’nın kapanması, Körfez ülkelerinin petrol ihracatında savaşın patlak vermesiyle birlikte yaklaşık %60 oranında bir azalmaya neden oldu. Bu durum, bu ülkelerin petrol ve doğal gaz gelirlerinde önemli kayıplara yol açmıştır.
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik operasyonları sonrasında Hürmüz Boğazı’ndaki trafiğin durma noktasına gelmesi, Körfez ülkelerinin petrol ihracatını olumsuz etkiledi. Bu ekonomik kayıplar, bölge ülkelerinin ekonomik durumunu ciddi şekilde sarsmaktadır.
Petrol ve doğal gaz gelirleri vasıtasıyla Körfez devletleri, enerji sektörü, ticaret yolları, lojistik, finans ve turizm gibi birçok alanda ciddi ekonomik yavaşlama ile karşılaşmaktadır. Savaşın ilk üç haftasında bölgede yaşanan gelişmelerin yaratmış olduğu hasar, net bir şekilde gözler önüne serilmektedir.
Körfez bölgesi, günlük yaklaşık 30 milyon varil petrol üretimi ile dünya arzının yaklaşık üçte birini sağlamaktadır; ayrıca küresel petrol ticaretinin %20’sinin geçtiği Hürmüz Boğazı da bu bölgede bulunmaktadır.
Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, küresel LNG ihracatının %20’sini gerçekleştirmekte; Suudi Arabistan, Kuveyt ve Irak gibi ülkelerin petrol sevkiyatları bu önemli güzergah üzerinde dünya pazarlarına ulaşmaktadır.
ABD-İsrail ve İran savaşı sırasında Körfez ülkelerinin petrol ihracatı %60’tan fazla azalmış; günlük 25,1 milyon varilden 9,7 milyon varile gerilemiştir.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, deniz yoluyla yapılan petrol sevkiyatının %25’i Hürmüz Boğazı’ndan geçmektedir. Çin, Japonya, Güney Kore ve Hindistan gibi ülkeler, Körfez bölgesinden önemli miktarda petrol temin etmektedir. İhracatın %44’ü ise bu ülkeler üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Yaklaşık 15 milyon varil olarak tanımlanan bu kesinti, modern tarihin en büyük petrol arz kesintilerinden biri olarak nitelendiriliyor. LNG ve petrokimya gelirleri hariç, Körfez ülkelerinin son iki haftada kaybettiği toplam miktar 25 milyar dolar olarak hesaplanmaktadır; bu rakamın artmasından endişe edilmektedir.
Bu stratejik geçitte yaşanan ticaret duraksaması, piyasalarda arz endişelerini derinleştirmiş ve fiyatlarda dalgalanmalara yol açmıştır. Petrol fiyatları, varil başına 100 doları geçerken, IEA üyesi ülkelerin toplam 400 milyon varil acil durum petrol stokunu piyasaya sürme kararı, fiyatların kontrolsüz yükselişini engellemeye yönelik bir adım olmuştur.
Analistler, bu adımın tek başına fiyatlarda büyük bir düşüş sağlamasının zor olduğunu belirtmekte; ancak fiyat artışının yavaşlayabileceği ve piyasadaki panik dalgalanmasının kısmen sınırlanabileceği tahmin edilmektedir.
Körfez ülkelerinin ekonomik durumunu değerlendiren uzmanlar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Umman, Bahreyn ve Irak’ın enerji krizinden dolayı günlük yaklaşık 2,3 milyar dolar kaybı olduğunu belirtmektedir.
Özellikle Suudi Arabistan, günlük kaybının 1 milyar dolara yaklaştığını ifade etmektedir. BAE’nin günlük petrol üretiminin 3 milyon varil civarında olduğu ve Gelirinin %60’ının doğal gazdan geldiği ifade edilmektedir.
Petrol ihracatının büyük kısmının Hürmüz Boğazı’ndan geçtiği ülkelerde, bu boğazın kapanması, ticaret yollarının etkilenmesine sebep olmaktadır. Suudi Arabistan, BAE ve Irak, boru hatları aracılığıyla ihracat yapabilen ülkeler arasında yer alırken, diğer Körfez ülkeleri büyük ölçüde Hürmüz Boğazı’na bağımlıdır.
Boru hatlarıyla bu kayıpları telafi etmeye çalışan ülkeler, kaynaklarını farklı yönlere kanalize etmeye çalışmaktadır. Bu durum, bölgesel enerji ticareti ve ekonomik istikrar üzerinde derin etkiler yaratmaya devam edecektir.
HABERLER
1 saat önceHABERLER
7 saat önceEKONOMİ
8 saat önceHABERLER
9 saat önceHABERLER
9 saat önceEKONOMİ
10 saat önceEKONOMİ
10 saat önce
1
Altın için çılgın tahmin: Gerçekleşirse yatırımcı yaşadı
1102 kez okundu
2
TMSF, Özel Avcılar Hospital Hastanesi’ni satışa çıkardı
614 kez okundu
3
Bu kentte ödemeler artık Bitcoin ile yapılıyor
475 kez okundu
4
Bin 800 rakımlı yayladan toplayıp getiriyor, gören almadan geçmiyor
428 kez okundu
5
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook, Trump’ın kendisini görevden alma girişimine karşı dava açacak
356 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.