Otomatik Katılım Sistemi (OKS), Türkiye’de uzun süredir devam eden bir uygulama olup, bu yılın ikinci çeyreğinde başlayacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile entegre edilecektir.
Yeni emeklilik sisteminde, çalışanların net maaşlarından her ay %3 oranında bir kesinti yapılması öngörülmektedir. İşverenler %2, devlet ise %1 oranında katkıda bulunarak, toplamda maaşın %6’sı emeklilik havuzunda birikmiş olacaktır. Katılımcılar, primlerin hangi yatırımlarda değerlendirileceğini tercih edebilecektir.
Yapılan hazırlıklar doğrultusunda kıdem tazminatı uygulaması, TES’in kapsamına alınmayacaktır. Mevcut sistemle aynı şekilde devam edilecektir.
Sistemden çıkış, 10 yıl ile sınırlı hale getirilecektir. Çalışanlar belirtilen süre dolmadan sistemden ayrılma hakkına sahip olmayacaklardır. Ancak afet, eğitim, konut alımı ya da askerlik gibi durumlarda, prim havuzundan belirli bir miktar çekim yapılabilecektir.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), mevcut Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi (OKS) üzerine geliştirilmiş bir sistemdir. Hedef, çalışanların kıdem tazminatı ile birlikte ek bir emeklilik gelirine sahip olmalarını sağlamaktır.
Katılım Zorunlu: Tüm çalışanlar otomatik olarak sisteme dâhil edilecektir.
Ek bir emeklilik geliri sağlayarak emeklilikte ek bir maaş imkanı sunacaktır.
EKONOMİ
8 saat önceEKONOMİ
21 saat önceEKONOMİ
21 saat önceEKONOMİ
1 gün önceEKONOMİ
1 gün önceEKONOMİ
1 gün önceEKONOMİ
1 gün önce
1
Altın için çılgın tahmin: Gerçekleşirse yatırımcı yaşadı
2178 kez okundu
2
TMSF, Özel Avcılar Hospital Hastanesi’ni satışa çıkardı
639 kez okundu
3
Bu kentte ödemeler artık Bitcoin ile yapılıyor
575 kez okundu
4
Bin 800 rakımlı yayladan toplayıp getiriyor, gören almadan geçmiyor
459 kez okundu
5
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook, Trump’ın kendisini görevden alma girişimine karşı dava açacak
383 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.