ABD ile İran arasında son haftalarda artan askeri ve diplomatik gerginlik, iki ülkenin doğrudan çatışmaya daha yakın olduğu yönündeki yorumları beraberinde getiriyor. Washington’un İran’ın nükleer programıyla ilgili sert açıklamaları ve askeri seçenekleri gündemde tuttuğu vurgusu, Tahran’ın misilleme tehdidinde bulunmasıyla birlikte bölgedeki tansiyonu yükseltmiş durumda.
Bu şartlar altında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir önceki yıl gerçekleştirdiği açıklamalar yeniden gündeme geldi. Putin’e o dönemde “Rusya, İran’a neden daha fazla destek sunmuyor?” sorusu yöneltilmiş ve Rus liderin yanıtı dikkat çekmişti.
Putin, İsrail’de yaklaşık 2 milyon Rusça konuşan kişinin bulunduğunu hatırlatarak, “İsrail bugün neredeyse Rusça konuşan bir ülke; Sovyetler Birliği ve Rusya’dan iki milyon insan burada yaşıyor. Bunu dikkate alıyoruz” demişti. Kremlin, hem İran hem de İsrail ile olan ilişkilerini gözeterek, Moskova’nın bölgedeki dengeleri hesaba kattığını belirtmişti.
ABD ile İran arasında savaşın eşiğine gelindiği yönündeki değerlendirmeler yapılırken, Rusya’nın Tahran’a açık askeri destek vermemesi konusundaki tartışmalar yeniden alevleniyor. Uzmanlar, Moskova’nın Orta Doğu’daki karmaşık denge politikasını sürdürdüğünü ve İsrail ile diplomatik ilişkilerini koparmak istemediğini belirtiyor.
Rusya, İran’ın nükleer programına siyasi destek sağlasa da doğrudan askeri müdahaleden kaçınıyor. Uzmanlar, Putin’in sözlerinin Moskova’nın İsrail’deki Rusça konuşan topluluğu koruma kaygısı ve bölgesel çıkarları gözetme amacı taşıdığını değerlendiriyor. Bölgede askeri hareketliliğin artmasıyla birlikte, ABD-İran arasındaki her adımın küresel güçler üzerindeki etkisi de artma potansiyeli taşıyor.
HABERLER
3 saat önceHABERLER
8 saat önceEKONOMİ
9 saat önceHABERLER
10 saat önceHABERLER
10 saat önceEKONOMİ
11 saat önceEKONOMİ
11 saat önce
1
Altın için çılgın tahmin: Gerçekleşirse yatırımcı yaşadı
1102 kez okundu
2
TMSF, Özel Avcılar Hospital Hastanesi’ni satışa çıkardı
614 kez okundu
3
Bu kentte ödemeler artık Bitcoin ile yapılıyor
476 kez okundu
4
Bin 800 rakımlı yayladan toplayıp getiriyor, gören almadan geçmiyor
428 kez okundu
5
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Cook, Trump’ın kendisini görevden alma girişimine karşı dava açacak
357 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.